Prodej nemovitosti příjem dle par.10

  • Prodej nemovitosti příjem dle par.10

    Příspěvek od uživatele Martina dne 11. 3. 2024 v 10:13

    Dobrý den přeji. Příjem dle par. 10. Nemovitost. Mohu počítat do výdajů rekonstrukci?

    Vynaložení výdajů na uspokojení vlastní bytové potřeby, jak se dokazuje vlastní bytová potřeba? Dekuji Martina

    Štěpán odpověděl/a před 1 měsíc 2 Členové · 1 Odpovědět
  • 1 Odpovědět
  • Štěpán

    Člen
    24. 3. 2024 v 20:47

    Dobrý den,

    osvobození od daně z příjmu je dle § 4 odst. 1 je definován takto: “příjem je osvobozen, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší 2 let a použije-li získané prostředky na obstarání vlastní bytové potřeby

    Pod pojmem bytová potřeba se rozumí koupě bytu, rodinného domu, stavebního pozemku, výstavba domu, změna stavby a i rekonstrukce bydlení.


    Tyto příjmy lze použít buď rok před prodejem, v roce prodeje či do konce roku po prodeji. Pokud jste tedy v roce 2023 prodala nemovitost, tak prostředky lze osvobodit, pokud jste je využila v období od 1. 1. 2022 až 31. 12. 2024.


    Lze to doložit například skutečně zaplacenými fakturami na stavební práce, kupní smlouvy atp. Ovšem není Vaši povinnosti toto úřadu doložit, pokud se správce daně sám nezeptá. Je ovšem nutné důvod osvobození ohlásit. Stačí sepsat obecnou písemnost.


    Dejte si pozor! Pokud příjem z prodeje přesáhne 5 milionu korun, tak je nutné podat oznámením osvobozeného příjmu fyzické osoby podle § 38v. V případě nepodaní, by Vám hrozila nemalá pokuta.


    S přáním hezkého dne,

Log in to reply.

blank